| |||||
укр рус eng | |||||
Опитування |
Згідно з ст.49 Основного Закону – Конституції України «кожен має право на охорону здоров’я, медичну допомогу та медичне страхування». У ст. 18 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» від 19.11.1992 № 2801-ХІІ йдеться про те, що загальнодоступні для населення заклади охорони здоров’я фінансуються за рахунок Державного бюджету України та місцевих бюджетів. Отже, медична допомога у державних і комунальних закладах охорони здоров'я надається безоплатно. Продукти харчування, як і лікувальні засоби, становлять окрему статтю видатків медичних установ, що утримуються за рахунок бюджетних асигнувань. Їх облік здійснюється відповідно до діючої Інструкції з обліку продуктів харчування у лікувально-профілактичних та інших закладах охорони здоров'я, що знаходяться на державному бюджеті СРСР, затвердженої наказом МОЗ СРСР від 05.05.1983 № 530 (зі змінами). Метою ревізії використання коштів на харчування у закладах охорони здоров’я є: - з’ясування раціональності і ефективності використання фінансових ресурсів на забезпечення харчування хворих, які перебувають у стаціонарних відділеннях; - з’ясування фактів закупівлі дороговартісних продуктів харчування, продуктів, які не передбачені для використання у лікувальних закладах, і продуктів, термін споживання яких закінчився. Процес обліку продуктів харчування в медичних закладах умовно можна поділити на три стадії: облік у бухгалтерії, складський облік, облік у харчоблоці Першим етапом ревізії використання коштів на харчування хворих є аналіз обґрунтованості потреби в бюджетних асигнуваннях на бюджетний період за всіма джерелами надходжень (по загальному та спеціальному фондах кошторису) за кодом економічної класифікації 1133 (з 01.01.2013 – КЕКВ 2230) "Продукти харчування”. Потреба в асигнуваннях має бути визначена з урахуванням залишків продуктів харчування на початок бюджетного періоду (за номенклатурою), середньої кількості ліжок на кожний профіль, кількості днів функціонування ліжок та розрахункової норми видатків на харчування на одного хворого у день. Як свідчить практика, в закладах охорони здоров’я за наявності асигнувань на харчування в кінці бюджетного періоду, придбаваються продукти харчування з великим терміном використання (цукор, крупи та ін.), що веде до їх накопичення на складі Під час ревізії правильності визначення в кошторисі асигнувань на харчування необхідно перевірити правильність запланованої кількості ліжко-днів на кожен профіль, оскільки сума витрат на харчування обчислюється шляхом множення кількості ліжко-днів окремого профілю на відповідну норму харчування. Використання коштів на придбання продуктів харчування необхідно аналізувати у відповідності до Закону України «Про здійснення державних закупівель» від 01.06.2010 № 2289-VI (правильність розбивки на лоти з імовірністю уникнення процедури закупівлі). Придбання та доставка продуктів харчування здійснюються відповідно до угод, укладених з постачальниками. Постачання може проводитись у централізованому порядку спеціалізованим транспортом постачальника або ж експедитором установи (за дорученням). Закуплені продукти харчування оприбутковують за ціною придбання (купівельною вартістю) без врахування витрат на їх транспортування та суми ПДВ. Слід відзначити, що операції з надання послуг з харчування громадян, які надаються у закладах охорони здоров'я державної та комунальної форми власності, вищих медичних навчальних закладах та науково-дослідних установах у процесі надання медичної допомоги за рахунок бюджетного фінансування, а також у складі платних послуг звільняються від оподаткування податком на додану вартість згідно з Порядком надання послуг з харчування громадян у закладах охорони здоров'я, операції з надання яких звільняються від оподаткування податком на додану вартість, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 05.09.2012 № 818. Надходження продуктів харчування в установу оформляється розпискою матеріально відповідальної особи (комірника, завідувача складу) у документах постачальника після ретельної перевірки відповідності кількості, асортименту та якості продуктів супровідним документам. Облік надходження та відпуску продуктів харчування на складі здійснюється на підставі первинних документів у розрізі найменувань, номенклатурних номерів, сортів у кількісному виразі. Отже, надходження продуктів харчування слід перевіряти шляхом порівняння записів у первинних документах із записами у накопичувальних відомостях. Аналіз стану заборгованості по розрахунках з постачальниками продуктів харчування та достовірність первинних документів у медичному закладі проводиться методом зустрічної звірки з постачальниками. Відпуск продуктів харчоблоку проводиться через шеф-кухаря на підставі "Меню-вимоги на видачу продуктів харчування". Дані меню-вимоги носять попередній характер, оскільки формуються на підставі попередніх статистичних даних щодо кількості хворих у відділеннях. Підготовка інформації про наявність хворих, розрахунок необхідної кількості продуктів харчування за видами та складання вимоги на їх відпуск здійснюється у такій послідовності: - старші медичні сестри відділень складають відомості про наявність хворих станом на 9-ту годину ранку поточного дня за формою № 22-МЗ за групами хворих і номерами столів (дієтами) та передають їх дієтсестрі; - дієтсестра на підставі одержаних даних з відділень складає зведену форму № 22-МЗ по лікарні в цілому з розбивкою за дієт-столами; - на підставі зведених даних про наявність хворих та рецептів і норм харчування дієтсестра складає меню-розкладку (ф. № 44-МЗ), яка являє собою розрахунок необхідної кількості певного продукту в порції відповідної страви та загальної кількості продуктів; - на підставі підсумкових даних форми № 44-МЗ виписується "Вимога на видачу продуктів харчування зі складу (комори)" за формою №45-МЗ або меню-вимога за формою № 3-4; - видача раціонів харчування з харчоблоку (після їх приготування) у відділення здійснюється за "Відомістю на відпуск у відділення раціонів харчування для хворих" (ф. № 23-МЗ). Складає цю відомість дієтсестра, підписує укладач і шеф-кухар. Факт отримання відділеннями сніданків, обідів та вечерь підтверджується підписом уповноваженої особи. Оскільки в лікарнях норми харчування диференційовані в залежності від профілю ліжок (відділень), використання коштів на харчування необхідно аналізувати по кожному відділенню.
Списання на витрати продуктів харчування проводиться на підставі щоденних меню-вимог. Меню-вимоги складаються для кожного окремого відділення, за яким встановлена певна норма витрат на харчування і в суворій відповідальності з наявною кількістю хворих. Дані на кожен день про кількість осіб, які харчуються, наведені в меню-вимозі, можуть бути перевірені на підставі даних статистичної звітності – листка щоденного обліку хворих і ліжок в стаціонарі. Якщо кількість осіб, які харчуються, виявляється більшою, ніж передбачено в меню-вимозі, виписується додаткова вимога на відпуск продуктів харчування, а у випадках зменшення числа хворих лишки виписаних продуктів залишаються на кухні і зараховуються при виписці продуктів на наступний день. На підставі даних обліку щоденних і місячних витрат на харчування хворих необхідно перевірити рівномірність додержання встановлених норм витрат на харчування на предмет перевищення норм в одні місяці року за рахунок їх зниження в інші місяці, а також чи не допускаються різні коливання у видатках в окремі дні. Перевірка застосування норм витрат продуктів харчування проводиться на підставі діючого наказу МОЗ СРСР від 23.04.1985 № 540 «Про покращення організації лікувального харчування в лікувально-профілактичних закладах» (зі змінами), додатком до якого є Норми харчування на одного хворого в день в лікувально-профілактичних закладах. Крім того, необхідно провести інвентаризацію продуктів харчування в коморі та необхідно перевірити забезпеченість їх зберігання; провести раптові перевірки наявності продуктів на кухні; ініціювати перед закладами санітарно-епідеміологічної служби перевірку готової їжі на калорійність; виявити чи не допускається харчування працівників установи за рахунок асигнувань на харчування хворих. У ході ревізії необхідно звернути увагу на правильність підрахунку підсумків в накопичувальних відомостях по видатках продуктів, чи підтверджено записи витрат продуктів харчування у накопичувальних відомостях щоденними меню-вимогами, чи немає випадків списання у видатки продуктів харчування, які не рахувалися по реєстрах бухгалтерського обліку на відповідну дату.
Ольга Мельник, |
Анонси подійАктуальна тема |